Tον θυμάστε τον Κώστα Χαρίτο, τον συμπαθή ήρωα των αστυνομικών ιστοριών του Πέτρου Μάρκαρη, που με επιμονή και μεθοδικότητα προσπαθεί να εξιχνιάσει τις υποθέσεις που του έχουν ανατεθεί; Αν ναι μπορούμε να πάμε παρακάτω για να σας πω γιατί τον θυμήθηκα. Αν όχι, συνιστώ ανεπιφύλακτα να διακόψετε ευθύς το διάβασμα αυτών των γραμμών και να αναζητήσετε ένα από τα εξαιρετικά μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη (Άμυνα Ζώνης, Ο Τσε αυτοκτόνησε, Νυχτερινό δελτίο κ.α΄.) προκειμένου να διαβάσετε τις περιπέτειες του Κώστα Χαρίτου. Ίσως περισσότερο από την πλοκή τους, σας συναρπάσει η (χρήσιμη για την κατανόηση των καιρών μας) ακριβής καταγραφή του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτικού κλίματος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας...

Ας επανέλθουμε όμως στο λόγο για τον οποίο τον θυμήθηκα. Ο ήρωάς μας λοιπόν στα διαλείμματα της εργασίας τους συνήθιζε να ψάχνει στα αγαπημένα του λεξικά - Liddel & Scott κ.ά. -  προκειμένου να ανακαλύψει την πρωταρχική σημασία των λέξεων και το έτυμό τους. Η συνήθεια αυτή τον διασκέδαζε, αλλά τον βοηθούσε επίσης να εξιχνιάσει τις υποθέσεις που είχε αναλάβει.

Μιμούμενος λοιπόν τον συμπαθή αστυνόμο, άρχισα να φυλλομετράω το Ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη, ώσπου τυχαία, έπεσα πάνω στο ρήμα πληροφορώ, και φυσικά στο παράγωγό του, το ουσιαστικό πληροφορία. Ξέρετε αυτή τη λέξη που κάθε βιολόγος εκπαιδευτικός έχει επαναλάβει χιλιάδες φορές και με εκατοντάδες αφορμές στα μαθήματά του. 

Εκεί λοιπόν διάβασα το μάλλον αναμενόμενο, ότι δηλαδή η λέξη (που είναι της ελληνιστικής εποχής), προέρχεται από το συνδυασμό του επιθέτου πλήρης και του ρήματος φέρω. Διάβασα όμως και το αναπάντεχο, που εντούτοις κρυβόταν κάτω από τη μύτη μου, ότι, κατά τον Μπαμπινιώτη, η πρωταρχική σημασία της είναι «ότι επιτελώ πλήρως» ή, πιο ελεύθερα από μένα, ότι φέρω (μέσω της ενέργειάς μου) πληρότητα.

Έξαφνα η έκφραση: Το DNA είναι ο φορέας της γενετικής πληροφορίας, εμπλουτίστηκε, όχι από μια πρόσθετη γνώση στοιχειώδους βιολογίας, που μέχρι τώρα αγνοούσα, αλλά από μια νέα διάσταση της σημασίας της: Ότι δηλαδή το DNA, ως φορέας της γενετικής (ού) οδηγίας, εντολής, ή μηνύματος (ή όποια άλλη από τις σύγχρονες σημασίες της λέξης πληροφορία, επιλέξετε), είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το κύτταρο να φέρει εις πέρας με πληρότητατις λειτουργίες του.

Μετά από αυτά τι λέτε, η μελέτη της πρωταρχικής σημασίας των λέξεων που διασκέδαζε, αλλά και βοηθούσε τον αστυνόμο Χαρίτο, στην εξιχνίαση των υποθέσεων που ανελάμβανε, είναι εντελώς άχρηστη για το βιολόγο εκπαιδευτικό;