T ο biology4u ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Lewis Carroll, τον Άγγλο συγγραφέα, μαθηματικό, αλλά και φιλόσοφο· γι’αυτό άλλωστε, όποτε του δόθηκε ευκαιρία να την εκδηλώσει (λ.χ. προβολή της εμβληματικής φράσης που κοσμεί την κορυφή της σελίδας, είτε με άρθρα) το έπραξε με μεγάλη χαρά.

Χωρίς λοιπόν άλλες εισαγωγές και σχολιασμούς παρουσιάζουμε τους 4 κανόνες για μια αποτελεσματική ανάγνωση που ο ευφάνταστος συγγραφέας, αλλά και μελετητής του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε, συμπεριέλαβε στο βιβλίο του: A random walk in science.

Επειδή ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του περιοδικού είναι εκπαιδευτικοί και γενικότερα, άνθρωποι που τους αρέσει η ανάγνωση, πιστεύουμε πως θα προτείνουν τους κανόνες αυτούς στους μαθητές τους, και φυσικά θα τους υιοθετήσουν και οι ίδιοι, αν δεν το κάνουν ήδη.

Κανόνας 1ος: Ξεκινήστε από την αρχή, και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να ικανοποιεί την απλή περιέργεια να τσιμπολογάτε στο βιβλίο, εδώ κι εκεί. Αυτό πολύ πιθανό θα σας αποθαρρύνει καθώς θα σας δημιουργήσει τη σκέψη: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μένα» και έτσι θα χάσετε την ευκαιρία να προσθέσετε ένα μεγάλο μέρος στο απόθεμα της ψυχικής απόλαυσής σας. Αυτός ο κανόνας, να μη τσιμπολογάτε εδώ κι εκεί, είναι πολύ επιθυμητός με άλλα είδη βιβλίων, όπως λ.χ. τα μυθιστορήματα, στα οποία πολύ εύκολα μπορείτε να χαλάσετε ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης που θα παίρνατε από την ιστορία, αν τη διαβάζατε συνεχώς, έτσι ώστε ό,τι ο συγγραφέας προόριζε να είναι μια ευχάριστη έκπληξη για σας, να σάς αποκαλύπτετε ως φυσική συνέπεια.

Κανόνας 2ος: Μη ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέο ​​κεφάλαιο, ή τμήμα, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει εις βάθος όλο το βιβλίο μέχρι εκείνο το σημείο και ότι έχετε δουλέψει σωστά, τα περισσότερα, αν όχι όλα τα παραδείγματα που έχουν τεθεί. Εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι όλο το έδαφος που διατρέξατε το έχετε απόλυτα κατακτήσει, και ότι δεν έχετε αφήσει άλυτα προβλήματα πίσω σας, για τα οποία να είστε σίγουροι ότι θα εμφανιστούν ξανά αργότερα, η θριαμβευτική πορεία σας θα είναι εύκολη και απολαυστική. Διαφορετικά θα βρεθείτε σε μια κατάσταση αμηχανίας που θα επιδεινώνετε καθώς προχωράτε, μέχρι τελικά να εγκαταλείψετε μπαϊλντισμένος, την όλη προσπάθεια.

Κανόνας 3ος: Όταν φθάσετε σε κάποιο χωρίο που δεν καταλαβαίνετε, διαβάστε το ξανά. Αν εξακολουθείτε να μην το καταλαβαίνετε, διαβάστε το ξανά. Αν αποτύχετε ακόμη και μετά από τρεις αναγνώσεις, είναι πολύ πιθανό το μυαλό σας να είναι λίγο κουρασμένο. Σε αυτήν την περίπτωση παραμερίστε το βιβλίο και ασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες και την επόμενη ημέρα, όταν το πιάσετε στα χέρια σας, ξεκούραστος, είναι πολύ πιθανό να βρείτε ότι ήταν αρκετά εύκολο.

Κανόνας 4ος: Αν είναι δυνατό βρείτε κάποιον ευχάριστο φίλο που θα διαβάσει το βιβλίο μαζί σας και θα συζητήσει μαζί σας τις δυσκολίες του. Η συζήτηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να λειαίνετε τις δυσκολίες. Όταν αντιμετωπίζω οτιδήποτε, είτε στη Λογική, είτε σε οποιοδήποτε δύσκολο αντικείμενο, που με προβληματίζει ολοκληρωτικά, βρήκα ότι είναι αποτελεσματικό να το ξεπερνώ εξετάζοντάς το μεγαλόφωνα, ακόμη κι αν είμαι μόνος. Μπορεί στ’αλήθεια κάποιος να εξηγήσει τα πράγματα πολύ καθαρά στον εαυτό του. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, είμαστε υπομονετικοί με τον εαυτό μας. Κανείς δεν ενοχλείται από τη δική του αδυναμία να καταλάβει.