Tο 1980 το Αμερικανικό οικολογικό περιοδικό Mother Earth News ζήτησε από τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καθηγητή βιοχημείας, συγγραφέα μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και αριστοτέχνη εκλαϊκευτή της επιστήμης Isaac Asimov, να δώσει μια συνέντευξη με θέμα την Επιστήμη, την Τεχνολογία και το Διάστημα. Αν και ο Asimov απέρριψε αρχικά την πρόταση του περιοδικού, λέγοντας στους συντάκτες του: "Πώς είναι δυνατόν να μου ζητάτε να σας δώσω συνέντευξη, όταν είστε δηλωμένοι εχθροί της τεχνολογίας και ωθείτε τους αναγνώστες σας να πιστεύουν ότι η εξάλειψη της δυστυχίας στον κόσμο, μπορεί να επιτευχθεί, αν λιντσάρουν τον πλησιέστερο μηχανικό", τελικώς δέχτηκε. Το αποτέλεσμα ήταν μια συνομιλία των συντακτών του περιοδικού με τον Asimov, η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1980, σε μια από τις συνεντεύξεις που έφεραν τον χιουμοριστικό τίτλο: PLOWBOY INTERVIEWS - ας πούμε οι συνεντεύξεις στο χωριατόπαιδο (plowboy) - για να παρωδηθούν, οι αντίστοιχες συνεντεύξεις του περιοδικού Playboy.
![]() |
H συνέντευξη, την οποία μεταφέρουμε αυτούσια από την ιστοσελίδα του περιοδικού, αν και έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια, παραμένει εκτός από αιρετική, και, από πολλές απόψεις, επίκαιρη.
PLOWBOY: Δρα Asimov στα επιστημονικά σας βιβλία και άρθρα – είτε αφορούν στις μαύρες τρύπες είτε στη βιολογία – ξεκινάτε πάντα με την ιχνηθέτηση της ανάπτυξης της γνώσης της ανθρωπότητας στη συγκεκριμένη θεματική περιοχή. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε αυτή τη συνέντευξη δίνοντάς μας μερικές πληροφορίες για τη δική σας «ιστορική εξέλιξη;»
ASIMOV: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό στο παρελθόν μου. Η οικογένειά μου μετανάστευσε από ένα μικρό χωριό στη Ρωσία στη Νέα Υόρκη όταν ήμουν τριών ετών. Ζούσαμε στο Μπρούκλιν, οι γονείς μου διατηρούσαν ένα ζαχαροπλαστείο και δούλευα στο μαγαζί –όποτε μπορούσα– κατά τα παιδικά μου χρόνια.
Ο πατέρας μου νόμιζε ότι τα περισσότερα έντυπα με τα οποία εφοδίαζε το μαγαζί μας, ήταν «σκουπίδια», οπότε δεν με άφηνε να τα διαβάσω. Ωστόσο, με άφηνε να διαβάζω επιστημονική φαντασία. Δεν γνώριζε πολύ καλά αγγλικά, βλέπετε… και νομίζω ότι ένιωθε ότι η επιστημονική φαντασία πρέπει να είχε κάποια σχέση με την επιστήμη, και ότι επομένως θα ήταν καλό για μένα.
Έτσι, στα εννιά μου άρχισα να διαβάζω επιστημονική φαντασία. Και, με τα χρόνια, με ενδιέφεραν τόσο πολύ τέτοιες ιστορίες που – όταν έφτασα τα 17 μου χρόνια– άρχισα να προσπαθώ να γράψω μερικές δικές μου. Οι πρώτες μου προσπάθειες απορρίφθηκαν από τα περιοδικά, αλλά – μετά από αρκετούς μήνες προσπάθειας– κατάφερα να πουλήσω κάποιες από αυτές.
Ωστόσο, δεν πίστευα ότι θα μπορούσα ποτέ να κερδίσω τα προς το ζην ως συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, έτσι συνέχισα τις σπουδές μου. Συνέχισα στο σχολείο, σπούδασα βιοχημεία και τελικώς έγινα επιστήμονας. Παντρεύτηκα, υπηρέτησα στον στρατό, απέκτησα δυο παιδιά και παράλληλα με όλα αυτά συνέχισα να γράφω επιστημονική φαντασία.
PLOWBOY: Πότε κάνατε τη μετάβαση από τη συγγραφή επιστημονικής φαντασίας στην παραγωγή επιστημονικών κειμένων;
ASIMOV: Αυτή η φάση της καριέρας μου ξεκίνησε όταν δίδασκα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και μου ζητήθηκε να βοηθήσω δύο από τους συναδέλφους μου να γράψουν ένα εγχειρίδιο βιοχημείας. Συμφώνησα να βάλω ένα χεράκι· όμως σύντομα ανεκάλυψα ότι η συγγραφή μη μυθοπλασίας ήταν ακόμα πιο διασκεδαστική από τη συγγραφή μυθοπλασίας. Διαπίστωσα, ωστόσο, ότι η συνεργασία με άλλους ανθρώπους μου έβαζε όρια, οπότε αποφάσισα να το κάνω μόνος μου… και διαπίστωσα ότι μου άρεσε πολύ να γράφω για την επιστήμη και με τον δικό μου τρόπο.
Όταν το 1957, το Sputnik One τέθηκε σε τροχιά πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε παραμελήσει την επιστήμη. Έτσι, κινούμενος από έναν λογικό πατριωτισμό, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να γράψω περισσότερα βιβλία για την επιστήμη και – χονδρικά από εκείνη τη στιγμή και μετά– η συγγραφική μου παραγωγή έγινε σε μεγάλο βαθμό μη μυθοπλαστική.
PLOWBOY: Γράφετε ακόμη βιβλία επιστημονικής φαντασίας;
ASIMOV: Ως κάποιο βαθμό ναι. Στην πραγματικότητα, τώρα γράφω περισσότερες υποθέσεις μυστηρίου. Ωστόσο, μέχρι να πεθάνω θα είμαι γνωστός ως συγγραφέας επιστημονικής μυθιστορημάτων επιστημονικής φανατασίας. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο δημιούργησα τη φήμη μου.
PLOWBOY: Μπορείτε να μας δώσετε έναν καλό ορισμό της επιστημονικής φαντασίας;
PLOWBOY: Ποιος όμως είναι ο δικός σας ορισμός;
ASIMOV: Νομίζω ότι ναι, και ως αποτέλεσμα είναι η γνώμη μου ότι όποιος μπορεί ενδεχομένως να εισαγάγει την επιστήμη στους μη επιστήμονες οφείλει να το κάνει. Εξάλλου, δεν θέλουμε οι επιστήμονες να γίνουν ιερατεία. Δεν επιθυμούμε οι στοχαστές που κατέχουν την τεχνολογική γνώση να γνωρίζουν κάτι, το οποίο κανείς άλλος δεν γνωρίζει –να «φέρουν τον νόμο από το όρος Σινά»– γιατί μια τέτοια κατάσταση θα οδηγούσε σε φόβο του κοινού για την επιστήμη και τους επιστήμονες. Και ο φόβος, όπως γνωρίζετε, μπορεί να είναι επικίνδυνος.
PLOWBOY: Ναι αλλά, δεν βρίσκετε ότι η επιστημονική γνώση έχει γίνει πια τόσο απίστευτα απέραντη και εξειδικευμένη στις μέρες μας, ώστε να είναι δύσκολο για οποιοδήποτε άτομο να τα παρακολουθήσει όλα;
Λοιπόν, δεν περιμένω από όλους να γίνουν επιστήμονες ή να κατανοήσουν κάθε νέα εξέλιξη. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολύ λίγοι Αμερικανοί που γνωρίζουν αρκετά για το ποδόσφαιρο, ώστε να μπορούν να γίνουν διαιτητές ή προπονητές... Όμως πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν το άθλημα αρκετά καλά, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν ένα παιχνίδι. Δεν είναι σημαντικό ο μέσος πολίτης να κατανοεί την επιστήμη τόσο πλήρως ώστε να μπορεί να εμπλακεί πραγματικά στην έρευνα· όμως είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να «παρακολουθούν το παιχνίδι» αρκετά καλά ώστε να έχουν κάποιες λογικές απόψεις για την πολιτική.
Κάθε θέμα παγκόσμιας σημασίας –κάθε ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η ζωή και ο θάνατος των ανθρώπων– αφορά στην επιστήμη και οι άνθρωποι δεν πρόκειται να είναι ικανοί να ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, δηλαδή να κατευθύνουν την κυβερνητική πολιτική προς τέτοιους τομείς, αν δεν κατανοούν πώς οι πολιτικές αποφάσεις τούς επηρεάζουν.
PLOBOY: Δηλαδή υπονοείτε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματά μας;
ASIMOV: Νομίζω ότι η τεχνολογία μπορεί να μας σώσει, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δεν ξέρω σίγουρα… ορισμένα από τα προβλήματά μας μπορεί να αποδειχθούν άλυτα ακόμη και για την επιστήμη και την τεχνολογία. Αλλά αν αυτά τα δύο εργαλεία αποτύχουν, τίποτα άλλο δεν θα πετύχει.
Φυσικά, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τις χρήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι εύκολες. Πρέπει να εξετάσουμε τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αδυναμία χρήσης τους. Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι οι σταθμοί πυρηνικής σχάσης πολλαπλασιάζονται. Εάν συμβούν ατυχήματα χειρότερα από το Three Mile Island, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλοί θάνατοι. Από την άλλη πλευρά, εάν κλείσoυμε τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να έχουμε καταφέρει να βρούμε επαρκείς εναλλακτικές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας, επίσης θα μπορούσαν να προκληθούν πολλοί θάνατοι. Και όταν ένα άτομο πεθαίνει, δεν έχει μεγάλη διαφορά για το άτομο αυτό, αν θα πεθάνει εξαιτίας της πυρηνικής σχάσης ή της έλλειψης ενέργειας από πυρηνική σχάση.
Δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε ποια πορεία δράσης θα μας καταστρέψει όλους ή θα μας σώσει όλους, γιατί τα ερωτήματα που μας περιμένουν δεν είναι τόσο απλά. Αντίθετα, πρέπει να αποφασίσουμε ποια πορεία δράσης έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε από φέτος στο επόμενο έτος –και από αυτόν τον αιώνα στον επόμενο– με μέγιστη ασφάλεια. Πουθενά δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Πουθενά οι επιλογές δεν είναι απλές και ξεκάθαρες.
Και πράγματι, είναι γεγονός πως δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε χωρίς κάποια ζημιά, όποια κατεύθυνση και να ακολουθήσουμε.
PLOBOY: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας, οι προοπτικές της ανθρωπότητας για το εγγύς μέλλον;
ASIMOV: Για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι πολύ καλές, όσον αφορά στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων μας. Νομίζω ότι οι πιθανότητες ο πολιτισμός να επιβιώσει για περισσότερα από άλλα 30 χρόνια –ότι θα εξακολουθεί να ανθίζει το 2010– είναι μικρότερες από 50 τοις εκατό.
PLOBOY: Τι είδους καταστροφή προβλέπετε;
ASIMOV: Υποθέτω ότι καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται –και καθώς μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι– θα υπάρχει λιγότερη ενέργεια και τροφή, επομένως όλοι θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εναγώνιας αναζήτησης πόρων. Αυτό που θα απασχολεί τον μέσο άνθρωπο, θα είναι να εξασφαλίσει το επόμενο γεύμα, το επόμενο τσιγάρο, το επόμενο μέσο μεταφοράς. Σε έναν τέτοιο παγκόσμιο αγώνα, η Γη θα καταστεί έρημος, καθώς όλοι θα αγωνίζονται απλώς για να επιβιώσουν ανεξάρτητα από το κόστος για το περιβάλλον. Θέστε το ως εξής: Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο να σώσω τον εαυτό μου και να σώσω ένα δέντρο, θα διαλέξω εμένα.
Η τρομοκρατία θα γίνει επίσης τρόπος ζωής σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις. Τέλος, κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει αυτό που χρειάζεται ο λαός της είναι να καταστρέψει ένα άλλο έθνος και να πάρει τα αγαθά του… πατώντας το κουμπί της πυρηνικής ενέργειας.
Και αυτό το απόλυτο χάος πρόκειται να συμβεί – ακόμα κι αν κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο και ακόμα, αν όλοι θέλουν ειλικρινά την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη – αν συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των στομάτων που τρέφονται. Τίποτα δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην πίεση ολόκληρης της ανθρωπότητας που απλά προσπαθεί να μείνει ζωντανή!
PLOBOY: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα;
ASIMOV: Νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα είδος παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ωστόσο, δεν αρχίζουμε καν να κινούμαστε προς μια τέτοια ενότητα σήμερα. Αντιθέτως, καθώς κοιτάζω σε όλο τον κόσμο, μου φαίνεται ότι ακόμη και τα μεμονωμένα έθνη μας γίνονται λιγότερο ισχυρά από πριν.
PLOBOY: Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Η ατομική βόμβα δίνει σε πολλές χώρες αρκετή δύναμη για να καταστρέψουν όλον τον κόσμο.
ASIMOV: Πράγματι, τα έθνη με πυρηνικές βόμβες μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο ... αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν κανέναν πόλεμο. Δεν χρησιμοποιήσαμε τέτοια εκρηκτικά στο Βιετνάμ και η Σοβιετική Ένωση δεν τα χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν, επειδή οι βόμβες είναι απλώς πολύ ισχυρές.
Μπορεί κάλλιστα να συμβεί αυτό, δημιουργώντας έναν κόσμο στον οποίο οι τρομοκράτες μπορούν να έχουν σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματα της προηγμένης τεχνολογίας, καθώς η επιστήμη έχει καταστήσει πλέον κάθε άτομο ικανό να αψηφήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, ώστε να της επιβληθεί.
Και, νομίζω ότι αντί να χαιρετίζουμε αυτήν την αποδυνάμωση των κυβερνήσεων, καλύτερο θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι βοηθά στην καταστροφή μας. Θα προτιμούσα να δω τη διεθνή συνεργασία να είναι αρκετά διαδεδομένη ώστε να μας προσφέρει τουλάχιστον το ισοδύναμο μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.
Ένα παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης θα μπορούσε φυσικά να οδηγήσει σε τυραννία. Αλλά μια παγκόσμια δικτατορία, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, μπορεί να είναι αναπόφευκτη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να τα λύσουμε. Αντίθετα, η έλλειψη παγκόσμιας διακυβέρνησης μπορεί να σημαίνει παγκόσμια αταξία και σύγχυση… και δεν νομίζω ότι το χάος μπορεί να λύσει τίποτα.
PLOBOY: Ποια γεγονότα θα μπορούσαν να παρακινήσουν τα έθνη του διχασμένου κόσμου μας να ενωθούν;
ASIMOV: Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες για τη δημιουργία ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ίσως το πιο βασικό είναι ο φόβος… ο φόβος ότι η εναλλακτική λύση, αντί της συνένωσης των εθνών, θα μπορούσε να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή. Για παράδειγμα, ήταν ένας τέτοιος φόβος που έκανε τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμαχίσουν με τη Σοβιετική Ένωση, εναντίον της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Εννοείται πως δεν αναμένω όλα τα έθνη να αγαπήσουν, ξαφνικά, το ένα το άλλο. Το μόνο που ελπίζω είναι ότι οι διάφορες χώρες θα συνεργαστούν. Φυσικά, εάν τα έθνη συνεργαστούν επί μακρόν, οι άνθρωποι μπορεί τελικά να ξεχάσουν τις έχθρες τους.
PLOBOY: Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να οδηγήσει διαφορετικές χώρες να ενωθούν;
ASIMOV: Μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε στην πλεονεξία. Δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή, να καταστεί απαραίτητο να χτιστούν τεράστιες κατασκευές –είτε στην επιφάνεια της Γης είτε στο διάστημα– για να τροφοδοτήσουν τον κόσμο με ενέργεια, π.χ. ηλιακούς συλλέκτες, τόσο τεράστιους, ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να τους κατασκευάσει από μόνη της. Και στην προοπτική να αποκτήσουν τα αντιμαχόμενα έθνη επαρκή ενεργειακά αποθέματα, μόνο αν ένωναν τις δυνάμεις τους, θα ήταν πιθανόν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, συνεργαζόμενα, απλώς, από πλεονεξία.
Πιστέψτε με, τα εμπόδια που ορθώνονται ώστε να δυσκολεύουν τη συνεργασία σήμερα πρόκειται απλώς να καταρρεύσουν, όταν διακυβευτούν οι πηγές ενέργειας! Κοιτάξτε, για παράδειγμα, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όταν το Ισραήλ έγινε έθνος το 1948, κανείς δεν ανησυχούσε για τους Παλαιστίνιους. Αλλά το 1948 δεν είχε ακόμη αποδειχθεί ότι η Μέση Ανατολή κολυμπά σε έναν ωκεανό πετρελαίου. Τώρα αυτό το γεγονός είναι γνωστό… και η PLO μπορεί να υποστηρίζεται από κάθε σχεδόν χώρα στον κόσμο. Αυτή η ανατροπή συνέβη, φυσικά, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι χριστιανική, ενώ η Μέση Ανατολή είναι μουσουλμανική, και –επί αιώνες– υπάρχει μια παραδοσιακή σύγκρουση μεταξύ των πιστών των δύο θρησκειών.
Υπάρχει επίσης ένας τρίτος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει να ενωθεί ο κόσμος: η υπερηφάνεια. Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάγκη να χτίσουμε τεράστιες κατασκευές στο διάστημα για τη συλλογή ενέργειας, αυτό θα αποτελούσε μια αρκετά μεγάλη και παγκόσμια πρόκληση – αφού ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσαν να επιτύχουν έναν τέτοιο στόχο μόνες τους ή ακόμα και συνεργαζόμενες. Έτσι όλη η ανθρωπότητα θα ήθελε να εμπλακεί στο εγχείρημα, καθώς κανένα έθνος δεν θα ήθελε να υπολείπεται από το έργο αυτό.
Και δεν είναι απίθανο ότι θα υπάρχει αρκετή υπερηφάνεια για τη συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να θεωρούν τον εαυτό τους ως πολίτες της Γης και όχι ως μέλη αυτού ή του άλλου υποτμήματος. Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ντρεπόμαστε και πολλά για να θυμώνουμε, αλλά όχι πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Μου κάνει εντύπωση ότι η προσπάθεια για αληθινή ανάπτυξη του διαστήματος θα μπορούσε να δώσει σε όλους τους ανθρώπους –και σε όλα τα έθνη– την ευκαιρία να αισθανθούν υπερήφανα για τον εαυτό τους.
PLOBOY: Η προσπάθεια βιομηχανοποίησης του διαστήματος θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Ποια πιθανά κέρδη –εκτός από υπερηφάνεια και ενότητα– θα μπορούσαν να την δικαιολογήσουν;
ASIMOV: Αν οι άνθρωποι φοβούνται αρκετά την πυρηνική σχάση, και εάν ο άνθρακας αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με διαφορετικό τρόπο, και εάν το πετρέλαιο αρχίσει να εξαντλείται, και εάν δεν καταφέρουμε να αναπτύξουμε πυρηνική σύντηξη ή ενέργεια από αυτήν για όλους, κι αν οι άλλες μορφές ενέργειας αποδειχτούν απλώς ανεπαρκείς για τις ανάγκες μας… τότε οι άνθρωποι μπορεί να στραφούν στην ηλιακή ενέργεια. Αλλά για να λειτουργήσουμε τον βιομηχανικό μας κόσμο, θα έπρεπε να παράγουμε ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια σε τεράστια κλίμακα, και η αίσθησή μου είναι ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στην επιφάνεια της Γης. Κυρίως, διότι η παραγωγή επίγειας ηλιακής ενέργειας σχετίζεται με τη γεωγραφία, καθώς ορισμένες περιοχές έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια από άλλες.
Ωστόσο, θα μπορούσαμε να συλλέξουμε ηλιακή ενέργεια από το εγγύς διάστημα. Μια ευρεία ομάδα ηλιακών κυψελών που θα τοποθετηθούν σε τροχιά πάνω από τον Ισημερινό της Γης θα μπορούσε να συλλέξει πολύ περισσότερη ενέργεια -και να το κάνει πολύ πιο αποτελεσματικά- από ό,τι οι συλλέκτες που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν τέτοιοι διαστημικοί σταθμοί, θα μετατρέπεται στη συνέχεια σε ακτινοβολία μικροκυμάτων, θα μεταφέρεται σε σταθμούς λήψης και θα μετατρέπεται εκ νέου σε ηλεκτρική ενέργεια. Μια τέτοια ενέργεια θα ανήκε ιδανικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης αντί να γίνει ιδιοκτησία ενός έθνους.
Θα μπορούσαμε επίσης να δημιουργήσουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα βρίσκονται σε τροχιά, ώστε να αξιοποιήσουμε το κενό, τη μηδενική βαρύτητα και τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι χαρακτηριστικές του διαστήματος. Έτσι οι επικίνδυνες εργασίες, όπως οι εργασίες με σκληρές ακτινοβολίες και πειράματα γενετικής θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν «εκτός πλανήτη», ενώ θα μπορούσαμε να διαχέουμε ρύπανση – την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε να παράγουμε– στο διάστημα, όπου ο ηλιακός άνεμος θα τη σάρωνε πέρα από τους αστεροειδείς.
Υπάρχει ένα ακόμη πλεονέκτημα στην προσπάθεια να επεκτείνουμε τον χώρο μας. Για να ολοκληρώσουμε ένα τέτοιο πολυδάπανο έργο –και να επιτύχουμε παγκόσμια σταθερότητα– θα πρέπει να φορολογήσουμε τα πλουσιότερα έθνη περισσότερο από ό,τι τα φτωχότερα. Όμως μια τέτοια ρύθμιση θα διόρθωνε μια ιστορική αδικία, επειδή τα πλούσια έθνη –εδώ και πολύ καιρό– διοικούν διεθνείς εταιρείες με τέτοιο τρόπο ώστε οι πλουσιότερες χώρες να επωφελούνται εις βάρος των φτωχότερων.
PLOBOY: Συνεπώς πιστεύετε ότι η λύση των σημερινών προβλημάτων της ανθρωπότητας βρίσκεται στην επέκταση των συνόρων της;
ASIMOV: Πάντα, πάντα! Καθ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας της η ανθρωπότητα επεκτείνει τα όρια της και το κάνει ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, ένα από τα σύγχρονα προβλήματά μας, είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού έχει υπερκεράσει - τουλάχιστον προς το παρόν - τη δυναμική μας τέτοιας επέκτασης. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εύκολο να υπολογίσουμε ότι σε μερικές χιλιάδες χρόνια –με τον σημερινό μας ρυθμό αναπαραγωγής– το βάρος της ανθρώπινης σάρκας και αίματος θα είναι ίσο με αυτό ολόκληρου του σύμπαντος!
PLOBOY: Τότε δεν θα λέγατε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση: bottleneck, αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κάποιος τρόπος να επεκταθούμε στο διάστημα αρκετά γρήγορα για να μετριαστούν τα προβλήματα της αύξησης του πληθυσμού της Γης;
ASIMOV: Σωστά. Στον επόμενο μισό αιώνα μπορούμε να εγκαταστήσουμε, το πολύ, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο διάστημα. Αλλά αν συνεχίσουμε να πολλαπλασιαζόμαστε όπως κάνουμε τώρα, θα προσθέσουμε δισεκατομμύρια άτομα στον πληθυσμό του πλανήτη. Πρέπει λοιπόν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα εδώ στη Γη.
PLOBOY: Έχετε κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τον υπερπληθυσμό;
ASIMOV: Υπάρχουν μόνο δύο μέθοδοι: Ή να αυξήσουμε το ποσοστό θνησιμότητας, ή να μειώσουμε το ποσοστό γεννήσεων. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την εφευρετικότητά μας για να μειώσουμε το ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο, θα αντιμετωπίσουμε τη μοίρα κάθε είδους που αυξάνει τον πληθυσμό του, περισσότερο από την τροφή του και τελικά πεθαίνει ως αποτέλεσμα της πείνας, των ασθενειών, της θήρευσης κ.τ.λ.
Πρέπει, επομένως, να μειώσουμε το ποσοστό γεννήσεων… και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η καθολική εθελοντική αντισύλληψη. Για μένα, ο λογικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να δώσουμε στις γυναίκες κάτι να κάνουν εκτός από το να έχουν πολλά παιδιά. Οι περισσότερες κοινωνίες δεν επέτρεψαν ποτέ στις γυναίκες να κάνουν οτιδήποτε σημαντικό εκτός από το να γεννήσουν απογόνους. Εξάλλου, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, τα ποσοστά θανάτων ήταν υψηλά, τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας ήταν τεράστια και το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλό. Έτσι, οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν πολλά παιδιά, διαφορετικά το είδος θα έσβηνε.
Τώρα, όμως, αντιστρέψαμε την κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό, η βρεφική θνησιμότητα είναι χαμηλή, το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλό και θα καταστρέψουμε τη Γη αν συνεχίσουμε να αναπαραγόμαστε με τον σημερινό ρυθμό. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε σεβαστό για τις γυναίκες να μην έχουν πολλά παιδιά.
Φυσικά, η πρότασή μου είναι ουσιαστικά ίδια με έναν από τους βασικούς στόχους του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος. Με έχουν χαρακτηρίσει ακόμη και ριζοσπάστη φεμινιστή: όχι επειδή αγαπώ τις γυναίκες, αν και ομολογουμένως τις αγαπώ… και όχι επειδή πιστεύω ότι η απελευθέρωση των γυναικών είναι ορθή, δίκαιη και αξιοπρεπής, αν και το πιστεύω… αλλά επειδή πιστεύω ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τις γυναίκες εάν επιθυμούμε την επιβίωση της ανθρωπότητας.
PLOBOY: Αλλά η προσφορά εργασίας με ικανοποιητική αμοιβή για τις γυναίκες, είναι ευκολότερη σε μια ευημερούσα χώρα όπως η δική μας, παρά σε μια φτωχή χώρα η οποία δεν είναι καν σε θέση να κρατήσει απασχολημένο μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της.
![]() |