Πόσες (πολλές) φορές δεν έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας για το άσκοπο χάζεμα στις σελίδες του διαδικτύου; Και πόσες (συντριπτικά) λιγότερες, δεν έχετε θαυμάσει το “διαμάντι” που τυχαία ξετρυπώσατε μέσα απ’ την σαβούρα των αδιάφορων, αναξιόπιστων ή παντελώς άχρηστων πληροφοριών που κατακλύζουν τη θάλασσα το διαδικτύου; 
Κάτι τέτοιο λοιπόν νιώσαμε χτες, όταν σε μια τυχαία αναζήτηση πέσαμε πάνω σε μια ιστοσελίδα η οποία παρουσιάζει μια άγνωστη, σε μας τουλάχιστον, πτυχή της ζωής και του έργου του Calvin Bridges, του σημαντικού Αμερικανού γενετιστή, ο οποίος ξεκίνησε την επιστημονική καριέρα του ως φοιτητής του T.H. Morgan, στο περίφημο "Δωμάτιο με τις μύγες".



Η ιστοσελίδα παρουσιάζει ένα αυτοκίνητο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο γνωστός για την εφευρετικότητά του και τεχνική επιδεξιότητά του Bridges.
To αυτοκίνητο, εξαιτίας του σχήματός του o Bridges το είχε ονομάσει “πυγολαμπίδα” και οι εφημερίδες τον Μάιο του 1936 το παρουσίαζαν ως: "Ένα αεροδυναμικό αυτοκίνητο στο οποίο οι πινακίδες κυκλοφορίας και τα φώτα είναι τοποθετημένα σε εσοχές του αμαξώματος, ενώ δεν υπάρχουν εξωτερικές χειρολαβές στις πόρτες, αλλά ειδικά κουμπιά που τις ανοίγουν”.



Η "πυγολαμπίδα" θεωρήθηκε από τους μηχανικούς της εποχής, ως το καλύτερο δείγμα για το πώς θα έμοιαζαν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ενώ ο Bridges την παρουσίασε ως ένα όχημα, που προστατεύει από τις συγκρούσεις και τις διαφυγές μονοξειδίου του άνθρακα λέγοντας: “Αποσκοπούσα να δείξω πώς ένα αυτοκίνητο μπορεί να συνδυάζει την ασφάλεια, την οικονομία και την χρηστικότητα”.

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο γκαράζ της κατοικίας του γενετιστή από τον ίδιο, χρησιμοποιώντας το μέρος των χρημάτων του βραβείου Nobel που γενναιόδωρα μοίρασε ο T.H. Morgan στους συνεργάτες του (είχε κρατήσει το 1/3 για τον εαυτό του, το 1/3 το έδωσε στον Sturtevant για να τα χρησιμοποιήσει στην σπουδή των παιδιών του, ενώ το υπόλοιπο 1/3 δόθηκε στον Bridges που τα διέθεσε στην κατασκευή της πυγολαμπίδας).
Στο βίντεο παρουσιάζεται η πυγολαμπίδα και ο περήφανος κατασκευαστής της από ένα απόσπασμα νέων της εποχής.

Calvin Bridges "The Lightning Bug" from Imaginal Disc on Vimeo.

Οι φίλοι της σελίδας μπορούν να ανατρέξουν και σε ένα άλλο άρθρο που αφορά στον Calvin Bridges, πατώντας εδώ.