Η απαρχή της γενετικής, ως μιας κλασικής επιστήμης, ανάγεται σε μια χρονολογία, σε ένα εργαστήριο και σε μια επιστημονική ομάδα. Ήταν ο Απρίλιος του 1910, όταν στο “Δωμάτιο με τις Μύγες” του Πανεπιστημίου Columbia, μια ερευνητική ομάδα από προπτυχιακούς φοιτητές, της οποίας ηγείτο ο Τ. H. Morgan, άρχισε να μελετά, το πώς τα γενετικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό υλικό την D. melanogaster.
Μέλος της ερευνητικής ομάδας, και συνεργός σε πολλά από τα επιτεύγματά της, ήταν η επιστημονική προσωπικότητα, της οποίας σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της γέννησής της. Ήταν ο Calvin Blackman Bridges, ο ένας από τους νεαρούς βοηθούς του Μorgan, που στη σύντομη διάρκεια της ζωής του, ανεδείχθη σε κορυφαίο γενετιστή.

Ο Βridges γεννήθηκε την 11η Ιανουαρίου του 1889 στην Schuyler Falls, μια μικρή πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η παιδική ζωή του δεν ήταν ανέφελη. Ορφανός και από τους δύο γονείς, πριν κλείσει τα 4 χρόνια του, περιήλθε στην κηδεμονία της μητέρας του πατέρα του και πολύ νωρίς άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή φάρμα, παρακολουθώντας σποραδικά μόνο, τα μαθήματα του σχολείου. Η ανεπαρκής στοιχειώδης εκπαίδευσή του, καθυστέρησε την εισαγωγή του στο Γυμνάσιο που έγινε όταν ήταν πλέον 14 ετών.
Ο Bridges απεφοίτησε από το Γυμνάσιο στα 20 χρόνια του. Χάρη όμως στις εξαιρετικές επιδόσεις του, τα Πανεπιστήμια Cornell και Columbia, του πρόσφεραν υποτροφία για τη συνέχιση των σπουδών του. O Bridges προτίμησε το δεύτερο, στο οποίο ενεγράφη ως πρωτοετής φοιτητής το 1909 και απεφοίτησε, μόλις 3 χρόνια αργότερα έχοντας επιτύχει εξαιρετικές επιδόσεις, παρά το ότι έπρεπε να εργάζεται για να συντηρείται και το ότι από το 1910 είχε ήδη απορροφηθεί από τη μελέτη της Drosophila συνεργαζόμενος με τον Τ.H. Morgan.

Η γνωριμία του Bridges με τον Morgan έγινε όταν, ως πρωτοετής φοιτητής επέλεξε να παρακολουθήσει το μάθημα της Ζωολογίας το οποίο δίδασκε ο Morgan. Το γεγονός αυτό υπήρξε η απαρχή μιας γόνιμης και σταθερής συνεργασίας που διήρκησε για όλο το χρονικό διάστημα της ζωής του Bridges.
Ο Bridges εντάχθηκε στο δυναμικό του “Δωματίου με τις Μύγες” προκειμένου να εργαστεί στη βελτίωση των τεχνικών για την καλλιέργεια της Drosophila, που ακόμη δεν είχαν αναπτυχθεί. Ανταποκρινόμενος στο καθήκον που του ανατέθηκε, επενόησε αξιόπιστες μεθόδους για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των καλλιεργειών της Drosophila, προτυποποίησε τα μέσα και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, και εισήγαγε τη χρήση του στερεοσκοπίου, αντί του απλού μεγεθυντικού φακού, για την παρατήρηση των χαρακτηριστικών του εντόμου.


Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας, στην οποία εκτός του Bridges, συμμετείχαν και άλλοι νεαροί ερευνητές όπως ο Alfred Sturtervant,  ο Hermann Joseph Muller και αργότερα, ο Theodosius Dobzhansky, αποδύθηκε στον εντοπισμό και στην απομόνωση μεταλλάξεων της Drosophila. Ο Βridges στην προσπάθεια αυτή συνεισέφερε στον εντοπισμό περισσότερων μεταλλάξεων απ' ότι οποιοσδήποτε άλλος και οργάνωσε το υλικό που προέκυπτε έτσι ώστε να δημιουργηθούν στοκ μυγών που έφεραν συνδυασμούς των μεταλλάξεων οι οποίες είχαν εντοπιστεί.

O Bridges στα 17 χρόνια συνεργασίας του με τον Μorgan παρήγαγε περισσότερες από 120 εργασίες. Στην εργασία του με τίτλο: "Το φύλο σε σχέση με τα χρωμοσώματα και τα γονίδια" έδειξε ότι το το φύλο στην Drosophila δεν καθορίζεται απλώς από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα, αλλά από τον φυλετικό δείκτη, δηλαδή το πηλίκον του αριθμού των Χ χρωμοσωμάτων προς τον αριθμό των ομάδων αυτοσωμάτων.
Στην εργασία του με τίτλο "Ο μη αποχωρισμός ως απόδειξη της ορθότητας της χρωμοσωμικής θεωρίας της κληρονομικότητας" συνέδεσε την παραγωγή ατόμων με μη αναμενόμενα χαρακτηριστικά με ένα φαινόμενο λανθασμένης διανομής των χρωμοσωμάτων κατά τη μειωτική διαίρεση που ο ίδιος ονόμασε "μη αποχωρισμό" και εξήγησε πώς τα αποτελέσματα στα οποία οδηγεί το φαινόμενο αυτό, επαληθεύουν την χρωμοσωμική θεωρία της κληρονομικότητας.

Μετά την μετακίνησή του με τον Morgan το 1928 στο Caltech ο Bridges συνέβαλε με την έρευνά του στην κυτταρογενετική, καταρτίζοντας γενετικούς χάρτες των γιγαντιαιών χρωμοσωμάτων των σιελογόνων αδένων της Drosophila και αναδεικνύοντας τη σχέση ανάμεσα στις χαρακτηριστικές ζώνες που παρουσιάζουν με την γραμμική διαδοχή των γονιδίων στους γενετικούς χάρτες.
Ο Βridges απεβίωσε την 27η Δεκεμβρίου του 1938.

Οι καλοί αναγνώστες μας που επιθυμούν να πληροφορηθούν και μια άλλη, αναπάντεχη, πτυχή του επινοητικού γενετιστή, μπορούν να ανατρέξουν σε μια προηγούμενη δημοσίευση με τίτλο: Ένας πολυπράγμων γενετιστής...