Mέσα της δεκαετίας του 70 και σαρανταπέντε πρωτοετάκια, του νεοπαγούς Tμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, παρακολουθούν μαγεμένα στην μικρή αίθουσα, τον ψηλό και νεαρό για τα δεδομένα της εποχής, ψαρομάλλη καθηγητή να τους εισάγει στα μυστικά της επιστήμης που πρόκειται να διδαχτούν τα επόμενα 4 χρόνια.Ο καθηγητής χρησιμοποιεί τεχνική ορολογία, που τότε δεν κατείχε ο απόφοιτος του 6ταξίου γυμνασίου. Το μάθημα όμως είναι ευχάριστο διότι ο καθηγητής δεν παραθέτει απλώς δεδομένα για βιολογικές δομές και λειτουργίες. Θέτει ερωτήματα, αναρωτιέται ο ίδιος και συχνά διακόπτει την καθ’ εαυτή διδασκαλία, για να εισαγάγει εμβόλιμα, πληροφορίες για βιβλία που διάβασε, ταινίες που είδε, σκέψεις που έκανε.
Tότε λοιπόν ήταν που ακούσαμε, πρώτη φορά, το όνομα ενός άγνωστου συγγραφέα και τότε που ωθηθήκαμε, να αγοράζουμε το ένα μετά το άλλο τα βιβλία του που στο μεταξύ είχαν αρχίσει να εκδίδονται στην ελληνική γλώσσα. Ο δάσκαλός μας - το καταλάβατε - ήταν ο αείμνηστος καθηγητής Κ. Καστρίτσης. Ο συγγραφέας ήταν ο Isaac Asimov, ο Αμερικανός, ρωσσικής καταγωγής καθηγητής βιοχημείας που γεννήθηκε σαν σήμερα, την 2α Ιανουαρίου του 1920.

Ο Asimov παρήγαγε πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο αποτυπώθηκε ο θαυμασμός για την αλματώδη επιστημονική πρόοδο της εποχής του (τα διαστημικά ταξίδια, η εισαγωγή της αυτοματοποίησης, τα τεχνολογικά επιτεύγματα που μετέβαλλαν την σύγχρονη καθημερινότητα) και η πεποίθηση για την απελευθερωτική δύναμη της γνώσης και του ορθολογισμού. Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται επιστημονικά συγγράμματα, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και βιβλία εκλαΐκευσης της επιστήμης. Τα γνωστότερα από τα τα μυθιστορήματά του είναι αυτά της σειράς για τα ρομπότ (Εγώ, το ρομπότ, Έρχονται τα ρομπότ, Ρομπότ και Αυτοκρατορία κ.ά.), και τα μυθιστορήματα της σειράς Γαλαξιακή αυτοκρατορίαΣτην ελληνική γλώσσα, πέραν των μυθιστορημάτων του, έχει εκδοθεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το «Xρονικό των Eπιστημονικών Aνακαλύψεων» μια εξαιρετική παρουσίαση της εποποιίας της ανθρώπινης επιστήμης, από την ανακάλυψη της φωτιάς, ως το πρώτο «παιδί του σωλήνα».

Ο Asimov απεβίωσε την 6η Απριλίου του 1992, έχοντας αφήσει πίσω του ένα σημαντικό έργο που τον καταξίωσε ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και εκλαϊκευτές της επιστήμης.