Π ριν μερικούς μήνες είχαμε εκπλαγεί όταν ανακαλύψαμε πόσο πρόσφατη γνώση είναι ο αριθμός των χρωμοσωμάτων στον άνθρωπο, και την έκπληξή μας αυτή είχαμε προσπαθήσει να σας τη μεταδώσουμε από εδώ.

Τι προάλλες, διαβάζοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας με τίτλο: 50 ideas you really to know BIOLOGY (συγγραφέας JV Chamaary, εκδόσεις Querqus) μας περίμενε μια δεύτερη έκπληξη: Aνακαλύψαμε πως η διάκριση των οργανισμών σε ευκαρυωτικούς και σε προκαρυωτικούς έγινε καθολικά αποδεκτή σχετικά πρόσφατα, μόλις το 1962. Αποφασίσαμε να το ψάξουμε λοιπόν το πράγμα διότι μας γεννήθηκε το ερώτημα, πριν το έτος αυτό, δεν διακρίνονταν οι δύο μεγάλες κατηγορίες οργανισμών;

Η απάντηση είναι λίγο σύνθετη και απαιτεί να παρακολουθήσουμε μια διαγραμματική διαδρομή της κατάταξης των οργανισμών από την εποχή του Λινναίου, ως τις ημέρες μας, την οποία συνθέσαμε “πειράζοντας” λίγο μια αντίστοιχη που έχει αναρτηθεί από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, την οποία εκείνη την έχει αντλήσει από την Wikipedia.



Από την διαδρομή αυτή φαίνεται ότι η διάκριση των οργανισμών σε ευκαρυωτικούς και προκαρυωτικούς έγινε, πρώτη φορά το 1938 από τον θαλάσσιο βιολόγο Edouard Chatton, ο οποίος εισήγαγε τους δύο όρους για να διακρίνει τους οργανισμούς με κριτήριο την ύπαρξη ή την έλλειψη πυρήνα.
Η διάκριση όμως αυτή, σε μια ιστορική επανάληψη της περίπτωσης του Mendel, αγνοήθηκε για 30 περίπου χρόνια μέχρι που δύο ερευνητές, οι Roger Stanier και C. B. van Niel να την φέρουν το 1962 στο προσκήνιο και να την καθιερώσουν παγκοσμίως.

Η εργασία των δύο ερευνητών που δημοσιεύθηκε με τίτλο: “The Concept of a Bacterium”, προσκομίζοντας νέα στοιχεία, τα οποία προέρχονταν από τις γνώσεις που είχαν στο μεταξύ προστεθεί από την εποχή του Chatton στους τομείς της γενετικής, της μοριακής βιολογίας και της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, δεν άφηνε καμιά πλέον αμφιβολία για την κυρίαρχη διχοτομία στο χώρο των βιολογικών επιστημών.

Φυσικά στα χρόνια που επακολούθησαν ο Karl Woese, εισάγοντας την μοριακή φυλογενετική (συνέκρινε τις αλληλουχίες του γονιδίου που κωδικοποιεί το RNA της μικρής ριβοσωμικής υπομονάδας στα βακτήρια, στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και στα αρχαία), διεχώρισε τους προκαρυωτικούς οργανισμούς στα Βακτήρια και στα Αρχαία.

Οι καλοί αναγνώστες που επιθυμούν να διαβάσουν την εργασία του Woese μπορούν να τα αναζητήσουν στο σχετικό άρθρο από εδώ.