Ένα ιστορικό γεγονός που πρέπει να ενδιαφέρει όσους αγαπούν τις επιστήμες και ειδικά τους βιολόγους, διότι αφορά στη σχέση της επιστήμης τους με τη Φυσική, τη Χημεία και τα Μαθηματικά.
Το 1931 λοιπόν, ο Αϊνστάιν πραγματοποίησε την πρώτη, από τις πολλές, επισκέψεις που έκανε στο Caltech - όπως είναι γνωστό το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.
Το επιστημονικό προσωπικό του ινστιτούτου υποδέχτηκε τον βραβευθέντα, ήδη, από το 1921 με Νόμπελ, με τις τιμές που του άρμοζαν και τον ξενάγησε στα εργαστήρια του ιδρύματος.
Κάποια στιγμή ο Αϊνστάιν ζήτησε να επισκεφθεί το εργαστήριο του Τόμας Χαντ Μόργκαν, ο οποίος αν και ακόμη δεν είχε βραβευθεί με Νόμπελ-κάτι που έγινε στα 1933- είχε αναδειχτεί σε κορυφαία προσωπικότητα της αναδυόμενης επιστήμης της Γενετικής.
Αφού ο Αϊνστάιν περιεργάστηκε τον χώρο του εργαστηρίου, στράφηκε προς τον Μόργκαν και του είπε γελώντας: "Καλά, τι στο διάολο κάνεις σε ένα μέρος σαν κι αυτό";
Ο Μόργκαν, κάπως αιφνιδιασμένος, του απάντησε: "Το μέλλον της βιολογίας βασίζεται στην εφαρμογή των μεθόδων και των ιδεών της φυσικής, της χημείας και των μαθηματικών".
Ο φυσικός όμως δεν πείστηκε, και ανταπάντησε, λέγοντας κάτι, που δείχνει πως μόνο άγνοια δεν είχε για τα εξηγητικά όρια και τις δυνατότητες της επιστήμης του.
Είπε λοιπόν-πάλι γελώντας-στον Μόργκαν:
"Δηλαδή πιστεύεις ότι θα μπορέσεις ποτέ να εξηγήσεις με όρους χημείας ή φυσικής ένα τόσο σημαντικό βιολογικό φαινόμενο όπως η πρώτη αγάπη";
Ο Μόργκαν έμεινε σύξυλος. Κι όταν πια ο Αϊνστάιν αποχώρησε από το εργαστήριο, ένας φίλος του Μόργκαν, ο βιοχημικός Χένρυ Μπόρσουκ του είπε:
"Είσαι στα καλά σου; Τι σ' έπιασε να πεις κάτι τέτοιο στον Αϊνστάιν;"
Ο Μόργκαν-κάπως αμήχανα-του απάντησε: "Ήθελα να του μιλήσω για τη σύνδεση των αισθητηρίων, του εγκεφάλου, και των ορμονών" και ο Μπόρσουκ σχολίασε: "Καλά αυτό που λες δεν το πιστεύεις ούτε ο ίδιος, έτσι δεν είναι;" "Ναι" του απάντησε ο Μόργκαν, "έπρεπε, όμως, κάτι να του πω".