Mπορεί ο όρος "Ishihara τεστ" να μη σας θυμίζει, δικαίως, τίποτε. Ο κύκλος όμως με τις χρωματιστές τελείες που σχηματίζουν έναν αριθμό, σας θυμίζει ασφαλώς βιβλία Γενικής Βιολογίας και Γενετικής, που τον περιελάμβαναν στο κεφάλαιο της φυλοσύνδετης κληρονομικότητας.




Αυτός λοιπόν ο κύκλος, μαζί με 37 άλλους ανάλογους,  εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται 100 και πλέον χρόνια μετά την επινόησή τους από τον Ιάπωνα στρατιωτικό ιατρό Shinobu Ishihara, ως μια εν πρώτοις μέθοδος για τη διάγνωση της αχρωματοψίας. Η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται είναι ο ψευδο-ισοχρωματισμός κατά τον οποίο τα άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή αχρωματοψίας αδυνατούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δύο χρωμάτων (π.χ, του πράσινου και του κόκκινου), ώστε να τα αντιλαμβάνονται ως ίδια (ισοδύναμα).

Τον επόμενο χρόνο, ο Ishihara επιθυμώντας να εξαγάγει το τεστ του στην Ευρώπη και στην Αμερική το τροποποίησε, αντικαθιστώντας τους γιαπωνέζικους χαρακτήρες με αριθμούς. Η σειρά αυτή, την οποία ο Ishihara, ονόμασε διεθνή, εκτυπώθηκε σε 600 αντίγραφα, με έξοδα του ιδίου, καθώς δεν βρέθηκε κανένας πρόθυμος εκδότης. Μόνο το 1921, όταν ο δημιουργός του τεστ αποτάθηκε σε πανεπιστήμια και οφθαλμιάτρους από διάφορα μέρη του κόσμου, το τεστ άρχισε να γίνεται αποδεκτό, ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως στην αξιολόγηση της οπτικής ικανότητας των ναυτικών, των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, στους στρατιωτικούς και αργότερα στο προσωπικό των πολεμικών αεροποριών. 

Το τεστ που χρησιμοποιείται, φυσικά, από τους οφθαλμιάτρους, και υπάρχει στα σχολικά εγχειρίδια και στα βιβλία γενετικής, εικάζεται πως έχει αποτελέσει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, όπως μαρτυρούν τα διάσημα έργα του Andy Warhol, με τα κουτιά σούπας Campbell και τα πορτραίτα της Marilyn Monroe, καθώς και επίσης τα έργα του Damien Hirst.




Αριστερά η "κανονική" Marilyn του Andy Warhol, δεξιά ο τρόπος που προσλαμβάνει τον πίνακα ένας που πάσχει από αχρωματοψία.



Damien Hirst, Zirconyl Chloride, 2008

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν, μπορούν να τρέξουν την εφαρμογή που παρέχεται από την ιστοσελίδα την οποία επισημαίνουμε (πατήστε εδώ), προκειμένου να ελέγξουν την ικανότητά του να διακρίνουν τα επιμέρους χρώματα. Προσοχή όμως: Το τεστ αυτό, έτσι κι αλλιώς ενδεικτικό της αχρωματοψίας, μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα εξαιτίας της διαφορετικής ανάλυσης των οθονών σας, της φωτεινότητάς τους κ.τ.λ.