Κατά μια περίεργη σύμπτωση και οι έξι προσωπικότητες που έλαβαν την 10η Δεκεμβρίου του 1962 το βαρύτιμο μετάλλιο Νόμπελ από τα χέρια του Σουηδού μονάρχη, είχαν κάποια σχέση με την επιστήμη της Βιολογίας.
Για τους Τζέιμς Γουότσον, Φράνσις Κρικ, και τον Μόρις Γουίλκινς οι οποίοι βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη της στερεοδιάταξης του DNA, οι συστάσεις περιττεύουν. Σε λιγότερο βαθμό, το ίδιο ισχύει και για τους Μαξ Πέρουτζ και Τζον Κέντριου, που βραβεύτηκαν για την έρευνά τους στις σφαιρικές πρωτεΐνες και πιο συγκεκριμμένα για την ανακάλυψη της δομής της αιμοσφαιρίνης. 
Μεταξύ όμως των βραβευθέντων υπήρχε και ένας 6ος. Ήταν ο συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Ποια σχέση είχε άραγε ο άνθρωπος που συνέγραψε τα "Σταφύλια της οργής", το "Άνθρωποι και ποντίκια" με τη Βιολογία;
Ο Στάινμπεκ λοιπόν ήταν, από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, βιολόγος. Υπήρξε δραστήριος συλλέκτης θαλάσσιων οργανισμών και συνεργάτης του φίλου του βιολόγου Εντ Ρίκετς στο Βιολογικό Εργαστήριο Ειρηνικού Ωκεανού. Τις περιπέτειές του με τον Ρίκετς, σε μια αποστολή συλλογής δειγμάτων στη Θάλασσα τoυ Κορτέζ -γνωστής ως κόλπος της Καλιφόρνιας- τις κατέγραψε στο μυθιστόρημά του που φέρει τον τίτλο: "Ημερολόγιο Ταξιδιού από τη Θάλασσα του Κορτέζ". 
Όμως ο φίλος του τον ενέπνευσε να δημιουργήσει και τον χαρακτήρα του μοναχικού βιολόγου, που είναι ο κεντρικός ήρωας στον "Δρόμο με τις Φάμπρικες".