- Πώς διαβάζουμε ένα εξελικτικό δένδρο;
- Πώς κατατάσσουμε τους οργανισμούς με τη βοήθεια των εξελικτικών δένδρων;
- Πώς ανασυνθέτουμε ένα εξελικτικό δένδρο;
- Με ποιους τρόπους αξιοποιούνται τα εξελικτικά δένδρα;
Πώς διαβάζουμε ένα εξελικτικό δέντρο - μια ανασκόπηση
Μια φυλογένεση (Phylogeny), ή εξελικτικό δέντρο, αντιπροσωπεύει τις εξελικτικές σχέσεις ανάμεσα σε ένα σύνολο οργανισμών ή ομάδων οργανισμών, που ονομάζονται taxa (ενικός: taxon). Οι άκρες του δέντρου αντιπροσωπεύουν ομάδες taxa (συχνά είδη) που έχουν προέλθει από προγονικά, ενώ οι κόμβοι στο δέντρο αντιπροσωπεύουν τους κοινούς προγόνους αυτών των taxa. Δύο taxa που προέρχονται από τον ίδιο κόμβο ονομάζονται αδελφές ομάδες. Στο δένδρο που εικονίζεται ακολούθως τα είδη Α & B αποτελούν αδελφές ομάδες καθώς είναι στενά συγγενικά.
Πολλά δένδρα περιλαμβάνουν επίσης μια εξωομάδα - ένα δηλαδή taxon που δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα οργανισμών του ενδιαφέροντός μας. Όλα τα μέλη της ομάδας των οργανισμών που μας ενδιαφέρουν είναι περισσότερο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, παρά με τα μέλη της εξωομάδας. Ως εκ τούτου, η εξωομάδα πηγάζει κατ΄ευθείαν από τη βάση του δέντρου. Μια εξωομάδα μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση για τη θέση που καταλαμβάνει η ομάδα των οργανισμών του ενδιαφέροντός μας, στο ευρύτερο δένδρο της ζωής. Είναι επίσης χρήσιμη για την κατάρτιση εξελικτικών δένδρων.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φυλογένεση, ένα εξελικτικό δέντρο, ένα φυλογενετικό δέντρο, και σε ένα κλαδόγραμμα.
![]() |
Κάθε χρωματισμένο ορθογώνιο αντιπροσωπεύει έναν κλάδο |
Διαβάζοντας τα δένδρα -φυλογενετικά "δίκρανα"
- Έλλειψη γνώσης
- Ταχεία ειδογένεση
Πώς κατατάσσουμε τους οργανισμούς με τη βοήθεια των δένδρων
Πλεονεκτήματα της Φυλογενετικής ταξινόμησης
H στροφή στη φυλογενετική ταξινόμηση
Πώς ανασυνθέτουμε ένα εξελικτικό δένδρο
Υποθέσεις
Η σημαντικότερη παραδοχή στην κλαδιστική είναι ότι τα χαρακτηριστικά των οργανισμών μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Μόνο όταν τα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται μπορούμε να αναγνωρίσουμε διαφορετικές καταγωγικές γραμμές ή ομάδες. Την "αρχική" κατάσταση την χαρακτηρίζουμε πλησιομορφική και την "τροποποιημένη" απομορφική.
Σε άλλες περιπτώσεις οι παλαιοντολόγοι μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ευρήματα που υποδηλώνουν την πιθανή αρχέγονη κατάσταση του χαρακτηριστικού. Πολλές διαφορετικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αιτιολογηθεί η πολικότητα ενός χαρακτηριστικού. (Σημειώστε πως για μερικούς τύπους κλαδιστικής ανάλυσης ο καθορισμός της πολικότητας του χαρακτηριστικού δεν είναι απολύτως αναγκαίος).
5. Επεξεργαστείτε τις διενέξεις που μπορεί να προκύψουν κάνοντας χρήση μιας πιο ξεκάθαρης μεθόδου, συνήθως της φειδούς (που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια).
6. Κατασκευάστε το δένδρο σας ακολουθώντας τους εξής κανόνες:
- Όλα τα taxa τοποθετούνται στις κορυφές του δένδρου, ποτέ στους κόμβους.
- Όλοι οι κόμβοι πρέπει να έχουν μια λίστα συναπομορφιών που είναι κοινές για όλα τα taxa, πάνω από τον κόμβο (εκτός αν ο χαρακτήρας τροποποιήθηκε αργότερα).
- Όλες οι συναπομορφίες εμφανίζονται στο δένδρο μόνο μια φορά, εκτός αν η κατάσταση του χαρακτήρα προήλθε ξεχωριστά μέσω του εξελικτικού παραλληλισμού.
7. Ορίστε λοιπόν. Κατασκευάσατε τη φυλογένεσή σας. Εν τούτοις να θυμάστε πως η φυλογένεση αποτελεί μια υπόθεση. Υποστηρίζεται από τα υπάρχοντα δεδομένα, όμως τα νέα δεδομένα ή η νέα ερμηνεία των παλαιών δεδομένων, μπορεί να την μεταβάλλουν. Για να είστε σίγουροι για την υπόθεσή σας πρέπει να υποβάλετε ερωτήματα όπως τα ακόλουθα:
- Μπορεί μια υποτιθέμενη συναπομορφία να είναι αποτέλεσμα συγκλίνουσας εξέλιξης;
- Έχουν οι χαρακτήρες σας νόημα, από την εξελικτική σκοπιά;
- Μήπως πρέπει να συμπεριλάβετε στη μελέτη σας άλλους χαρακτήρες;
- Μήπως πρέπει να συμπεριλάβετε στη μελέτη σας πρόσθετα taxa;
- Επιλογή των taxa. Έχετε αποφασίσει να μελετήσετε τους κύριους κλάδους των σπονδυλωτών που παρουσιάζονται στην αριστερή στήλη του πίνακα κατωτέρω. (Έχετε υπόψη σας ότι πολλές καταγωγικές γραμμές των σπονδυλωτών έχουν εξαιρεθεί από το παράδειγμα αυτό, για λόγους απλοποίησης).
Καθορισμός των χαρακτήρων. Μετά τη μελέτη των σπονδυλωτών επιλέξατε ένα σύνολο γνωρισμάτων που φαίνεται να είναι ομόλογα και έχει συντάξει τον ακόλουθο πίνακα, προκειμένου να καταγράψετε τις παρατηρήσεις σας. (Έχετε υπόψη ότι πολλοί σχετικοί χαρακτήρες δεν έχουν συμπεριληφθεί στο παράδειγμα, για λόγους απλοποίησης).
3. Καθορισμός της πολικότητας των χαρακτηριστικών. Από τη μελέτη απολιθωμάτων και εξωομάδων που συνδέονται με τον κλάδο των σπονδυλωτών, μπορείτε να διατυπώσετε την υπόθεση πως ο πρόγονος των σπονδυλωτών δεν είχε κανένα από τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά.
4. Ομαδοποίηση των taxa από τις συναπομορφίες. Δεδομένου ότι έχουμε αποκτήσει μια καλή ιδέα για το ποιοι είναι οι αρχέγονοι χαρακτήρες (βλέπε παραπάνω) αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο. Θαμπορούσαμε να ξεκινήσουμε εξετάζοντας το χαρακτηριστικό των αυγών. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην ομάδα της καταγωγικής γραμμής που μοιράζεται της συναπομορφική μορφή αυτού του χαρακτήρα, δηλ. το αμνιωτικό αυγό (Α από κάτω) και διατυπώνουμε την υπόθεση ότι σχηματίζουν τον κλάδο (Β):
Α
Β.
Πλέον μπορούμε να περάσουμε στο σύνολο του πίνακα προκειμένου να ομαδοποιήσουμε τους κλάδους, σύμφωνα με τις συναπομορφίες.
C
5. Επεξεργασία των διενέξεων: Δεν υπάρχουν διενέξεις, καθώς κάθε ομάδα είναι υποσύνολο μιας άλλης ομάδας.
6. Κατασκευή του δένδρου: Με βάση τις παραπάνω ομάδες συντίθεται το δένδρο:
7. Αυτό ήταν: Έχετε ανασυνθέσει μια φυλογένεση:
Φυσικά αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός δένδρου. Τα φυλογενετικά δένδρα γενικώς βασίζονται σε πολύ περισσότερους χαρακτήρες και συχνά περιλαμβάνουν περισσότερες καταγωγικές γραμμές. Για παράδειγμα οι βιολόγοι ανασύνθεσαν τις φυλογενετικές σχέσεις των 499 καταγωγικών σειρών σπερματοφύτων, ξεκινώντας με περισσότερους από 1.400 μοριακούς χαρακτήρες!
Η χρησιμότητα των εξελικτικών δένδρων
Οι βιολόγοι χρησιμοποιούν τα φυλογενετικά δέντρα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για την επίλυση τόσο επιστημονικών όσο και πρακτικών προβλημάτων. Οι ακόλουθες περιπτωσιολογικές μελέτες, απλώς επισημαίνουν μερικά σχετικά παραδείγματα.
- Αξιοποίηση των δένδρων προκειμένου να διατυπωθούν υποθέσεις σχετικά με τα απολιθώματα: O αστράγαλος της φάλαινας.
- Αξιοποίηση των δένδρων για τη μελέτη της εξέλιξης πολύπλοκων χαρακτηριστικών: Οι ριγέ κιχλίδες.
- Αξιοποίηση των δένδρων για να γίνουν προβλέψεις για είδη που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς: Ένα νέο φάρμακο.
- Αξιοποίηση των δένδρων για τη μελέτη της σειράς της εξέλιξης: Ο ιστός της αράχνης.
- Αξιοποίηση των δένδρων για τη μελέτη της εξέλιξης της ποικιλομορφίας: Η διατροφή των σκαθαριών.