Ο Thomas Hunt Morgan και η σύζυγός του Lilian περνούσαν, από το 1890 ως το 1942 τα καλοκαίρια τους στο Woods Ηole, μια παραθαλάσσια κοινότητα της νοτιοανατολικής Μασαχουσέτης που βρίσκεται στον κόλπο του Cape Cod. Η κοινότητα αυτή, ως τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσε κέντρο φαλαινοθηρίας. Όταν όμως η συγκεκριμένη δραστηριότητα άρχισε να γίνεται λιγότερο κερδοφόρα, η κοινότητα στράφηκε προς νέες οικονομικές δραστηριότητες, ώστε να μετατραπεί - με την εγκατάστασή της σε αυτήν του 
Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας (Marine Biological Laboratory) και του θυγατρικού του, Ωκεανογραφικού Ιδρύματος - σε ένα παγκοσμίου φήμης κέντρο θαλάσσιας έρευνας.

Η αυλή του σπιτιού των Morgan
Ο Morgan διετέλεσε έφορος (trustee) του MBL από το 1897, ως το θάνατό του το 1942, ενώ η σύζυγός του - πέραν της επιστημονικής δραστηριότητάς της στο εργαστήριο του MBL - απασχολείτο στο θερινό "Παιδικό Σχολείο Επιστημών" του οποίου υπήρξε συνιδρύτρια το 1913. 

Η οικογένεια  Morgan μετακόμιζε κάθε καλοκαίρι στο σπίτι που είχαν αγοράσει στο Woods Hole, και μαζί τους μετακόμιζαν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Columbia  - τα περίφημα fly boys του - καθώς και οι πολύτιμες καλλιέργειες Drosophila, ώστε η έρευνα να συνεχίζεται αδιαλείπτως. 

Τα πρωινά περνούσαν με εργαστηριακή δουλειά που γινόταν εντός της ατμόσφαιρας - έμφαση στη συνεργασία και στην ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων -  που είχε διδαχτεί ο Morgan στον Ζωολογικό Σταθμό της Νάπολης, στον οποίο είχε εργαστεί ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης. Τα απογευματινά ήταν αφιερωμένα σε διάφορα σπορ και σε συζητήσεις  που διεξάγονταν στο φιλόξενο σπίτι της οικογένειας μεταξύ των φίλων και προσκεκλημένων του Morgan. 

Ο Morgan δίπλα στον (γονατιστό) Calvin Bridges. Στη φωτογραφία που λήφθηκε το 1919 και ο Morgan ονόμασε αστειευόμενος: συζητώντας τα μυστήρια του σύμπαντος, εικονίζεται και ο Sturtevant (o νέος με τα γυαλιά, δεξιά).

Πικ νικ στο Woods Hole (O Morgan εικονίζεται στο κέντρο της φωτογραφίας)

Ο Morgan ήταν το πρώτο από τα μέλη του MBL που τιμήθηκε με βραβείο Nobel. Σήμερα το φημισμένο αυτό εργαστήριο, που μετρά πενήντα περίπου Nobel συνεργατών του, τιμά τη μνήμη του μεγάλου αυτού ερευνητή με μια μπρούτζινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί σε ένα από τα κτίριά του.



Βίντεο του MBL που παρουσιάζει τον Morgan στο εργαστήριο του ιδρύματος, το 1935.




Σ.Σ: οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του MBL.