Υ πέπεσε στην αντίληψή μου ένα γράμμα που έστειλε το 1958 ο συγγραφέας John Steinbeck στον πρωτότοκο γιο του Τhom και σκέφτηκα να σας το παρουσιάσω. Αν αναρωτιέστε γιατί, σας απαντώ πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για τους οποίους μια σελίδα αφιερωμένη στη βιολογία το κάνει.

Πρώτος λοιπόν λόγος είναι ότι ο Steinbeck είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη βιολογία. Την είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Stanford και μεταξύ των φίλων του, που τον απαθανάτισε στο μυθιστόρημα του “Ο δρόμος με τις φάμπρικες” (ο δόκτορας του μυθιστορήματος), ήταν ένας βιολόγος. 
Ο βιολόγος ήταν ο Ed Ricketts και μαζί του ο συγγραφέας είχε κάνει ένα ταξίδι συλλογής θαλάσσιων οργανισμών, τις περιπέτειες του οποίου ο Steinbeck κατέγραψε στο βιβλίο του: “Ημερολόγιο Ταξιδιού από τη Θάλασσα του Κορτέζ”.


Δεύτερος λόγος είναι ότι κατά σύμπτωση ο συγγραφέας που εμπνεόταν από τη βιολογία, τιμήθηκε με το βραβείο Nobel στην ίδια τελετή βράβευσης (10/12/62) με την οποία τιμήθηκαν και ο Watson, Crick και Wilkins για τη δίκλωνη έλικα.

Τρίτος λόγος είναι ότι το αντικείμενο του γράμματος αφορά στη μια από τις δύο κινητήριες δυνάμεις, που κατευθύνουν την ζωή μας, τον έρωτα.
Σε αυτό λοιπόν το γράμμα, που θα σας το παραθέσουμε ευθύς, ο συγγραφέας συμβουλεύει τον γιο του για τον έρωτα που ο τελευταίος εξομολογείται στον πατέρα του ότι αισθάνεται για μια συμφοιτήτριά του.

Το γράμμα είναι σύντομο, αλλά στις λίγες γραμμές του αποτυπώνονται με τρυφερότητα οι σοφές σκέψεις και ο σεβασμός που ο μεγάλος συγγραφέας έτρεφε για τη δύναμη που νοηματοδοτεί τη ζωή μας.
Το γράμμα το αντλήσαμε από τη διαδικτυακή εκδοχή του εξαιρετικού περιοδικού Atlantic (http://goo.gl/rpo67b).

Aπολαύστε το λοιπόν:


Νέα Υόρκη
10 Νοεμβρίου 1958

Αγαπητέ Thom:
Λάβαμε το γράμμα σου σήμερα το πρωί. Θα απαντήσω σ΄αυτό από τη δική μου σκοπιά και φυσικά η Elaine από τη δική της.
Πρώτον-αν είσαι ερωτευμένος, αυτό είναι ένα καλό πράγμα, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μην αφήσεις κανένα να στο μικρύνει ή να στο υποβαθμίσει.
Δεύτερον- Υπάρχουν πολλά είδη έρωτα. Το ένα είναι ένας ιδιοτελές, τιποτένιο, άπληστο, εγωιστικό πράγμα που χρησιμοποιεί τον έρωτα για αυτοκαταξίωση. Το άλλο είναι ένα ξεχείλισμα όλων των καλών που βρίσκονται μέσα σου- Της καλοσύνης, της εκτίμησης και του σεβασμού, όχι μόνο του κοινωνικού σεβασμού που αφορά στους τρόπους μας, αλλά του μεγαλύτερου σεβασμού που είναι η αναγνώριση του άλλου προσώπου, ως μοναδικού και πολύτιμου.
Το πρώτο είδος μπορεί να σε κάνει νοσηρό και μικρό και αδύναμο, αλλά το δεύτερο μπορεί να απελευθερώσει τη δύναμή σου και το θάρρος σου και την καλοσύνη σου, και ακόμη τη σοφία που δεν γνώριζες πως είχες.
Λες πως ο έρωτας που αισθάνεσαι δεν είναι ένας επιπόλαιος παιδικός έρωτας. Αν τα αισθήματά σου είναι τόσο βαθιά, φυσικά δεν είναι ένας επιπόλαιος έρωτας.
Όμως δεν πιστεύω ότι με ρωτάς να σου πω τι αισθάνεσαι. Το γνωρίζεις καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτό που μου ζητάς είναι να σε βοηθήσω λέγοντάς σου τι πρέπει να κάνεις, και αυτό μπορώ να στο πω.
Να το απολαύσεις και να αισθάνεσαι πολύ τυχερός και ευγνώμων γι΄αυτό.
Το αίσθημα του έρωτα είναι το καλύτερο και το ομορφότερο που υπάρχει. Προσπάθησε λοιπόν να ζήσεις σύμφωνα με αυτό.
Αν έχεις ερωτευθεί κάποια, δεν είναι πιθανό να βλάψεις τον εαυτό σου όταν της το πεις, μόνο να θυμάσαι ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ντροπαλοί και μερικές φορές, όταν τους το εξομολογείσαι, πρέπει να παίρνεις υπόψη σου τη συστολή τους.
Τα κορίτσια έχουν έναν τρόπο να γνωρίζουν ή να διαισθάνονται αυτό που εσύ αισθάνεσαι, συνήθως όμως τους αρέσει να το ακούνε επίσης.
Μερικές φορές συμβαίνει, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, τα αισθήματά σου να μην έχουν ανταπόκριση, αυτό όμως δεν τα κάνει λιγότερο πολύτιμα και καλά.
Τέλος, γνωρίζω τα αισθήματά σου, διότι διακατέχουν και μένα και είμαι ευτυχής που τα αισθάνεσαι.
Θα χαρούμε πολύ να συναντήσουμε την Susan. Θα είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Επίσης η Elaine θα κάνει τις σχετικές προετοιμασίες, καθώς είναι στη δικαιοδοσία της, και είναι πολύ ευτυχής γι’ αυτό. Γνωρίζει και εκείνη για τον έρωτα και ίσως μπορεί να σου δώσει περισσότερη βοήθεια απ΄ότι εγώ.
Και μην ανησυχείς μήπως χάσεις. Αν είναι σωστό, ας γίνει. Το σημαντικό πράγμα είναι να μη βιάζεσαι. Τίποτε καλό δεν χάνεται.
O καλός αναγνώστης που επιθυμεί να διαβάσει περισσότερα για τη σχέση του νομπελίστα συγγραφέα με τη βιολογία, μπορεί να τα αντλήσει από προγενέστερο άρθρο της ιστοσελίδας: Ο βιολόγος Steinbeck